Seminar za primenjenu matematiku, 8. novembar 2011.

Naredno predavanje na Seminaru za primenjenu matematiku održaće se u utorak, 8. novembra 2011. u sali 301f MI SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Profesor Dragoslav Stoiljković, Tehnološki fakultet, Novi Sad

Naslov predavanja: FIZIČKA I MATEMATIČKA ANALOGIJA BOŠKOVIĆEVE TEORIJE I TEORIJE SAVIĆ-KAŠANIN

Sadržaj: Bošković je 1758. objavio svoje delo "Teorija prirodne filozofije svedena na jedan jedini zakon sila koje postoje u prirodi". Pokazao je da se medjudejstvo dve čestice, na bilo kom nivou u hijerarhiji materije, može predstaviti u vidu jedne oscilatorne krive, ako se na apscisi predstavi rastojanje, a na ordinati sila između čestica.
Sredinom 20. veka su Savić i Kašanin objavili svoju teoriju o ponašanju materije pri visokim pritiscima. Pokazali su da se sa povećanjem pritiska naizmenično smenjuju opsezi postepene i skokovite promene gustine materije. To prikazuju u vidu jednog stepenastog dijagrama i daju matematički izraz za promenu gustine. Mada se Savić i Kašanin ne pozivaju na Boškovićevu teoriju, u predavanju će biti pokazana istorijska povezanost i fizička analogija ovih teorija. Svakom luku Boškovićeve krive odgovara jedan stepenik teorije Savić-Kašanin. Otud se i njihov matematički izraz, nakon izvesnog prilagodjavanja, može primeniti i na Boškovićevu krivu. Tada iskrsava zapanjujući rezultat - izračunate vrednosti gustina materije na počecima i krajevima Boškovićevih lukova odgovaraju eksperimentalnim vrednostima gustina materije u njenim karakterističnim stanjima (idealan gas, kritična tačka, trojna tačka, apsolutna nula temperature...), tj. od najveće pokretljivosti do potpunog odsustva pokretljivosti molekula. Dalja razrada ovog saznanja i matematičkog izraza je omogućila rešavanje niza praktičnih problema u hemiji i fizici: tumačenje faznog stanja i polimerizacije gasovitog etilena, tečnog metilmetakrilata i stirena; predviđanje uticaja pritiska na temperaturu topljenja polietilena; izračunavanja srednjih gustina planeta u Sunčevom sistemu.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)