Starlight, pravo na svetlost zvezda, Institut Servantes, četvrtak, 15. septembar

Institut Servantes sa zadovoljstvom poziva sve ljubitelje i poznavaoce astronomije da prisustvuju predavanju pod nazivom Starlight: pravo na svetlost zvezda, koje će se održati u četvrtak, 15. septembra u 19 časova, u svečanoj sali Instituta Servantes (Čika Ljubina 19).

Inicijativa Starlight (Svetlost zvezda) predstavlja međunarodnu kampanju zaštite kvaliteta noćnog neba i prava na posmatranje zvezda. Nastala je zbog sve veće potrebe da se naglasi važnost koju čisto noćno nebo ima za čovečanstvo, isticanjem i predstavljanjem vrednosti ove ugrožene baštine u odnosu na nauku, obrazovanje, kulturu, životnu sredinu, turizam i, uopšte, u odnosu na kvalitetan život na Zemlji. Ova inicijativa bavi se zaštitom zvezdanog neba širom sveta, a jedan od njenih ciljeva je i identifikovanje onih mesta koja zbog kvaliteta neba treba da budu zaštićena. Tako se nebo zapravo pretvara u zajedničku baštinu koju imamo pravo da nasledimo, a shvatanje važnosti ove teme postalo je osnova brojnih naučnih i tenničkih napredaka, kao i izvor stalne umetničke i kulturne inspiracije.

O ovoj temi govoriće Siprijano Marin, koordinator inicijative Starlight iz Instituta za astrofiziku sa Kanarskih ostrva, kao i Dejan Urošević, šef Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Biće obezbeđen simultani prevod.

Ulaz slobodan dok se ne popune mesta.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na email adresu: cenbelprensa@cervantes.es



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)