Seminar Geometrija i primene, 9. mart 2023.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 9. marta 2023, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 17.15 časova.

Predavač: Zoran Rakić, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: OSERMANOVE MNOGOSTRUKOSTI
 
Apstrakt:
Neka je $(M, g)$ pseudo-Rimanova mnogostrukost sa tenzorom krivine $R$. Jakobijev operator $R_X$ je simetrični endomorfizam tangentnog prostora $T_pM$, definisan formulom $R_X(Y)=R(Y,X)X.$ U Rimanovom slučaju važi: ako je $M$ lokalno simetričan prostor ranga 1 ili je $M$ ravan, tada lokalna grupa izometrija deluje tranzitivno na jediničnom sfernom raslojenju, odakle su sopstvene vrednosti od ${R}_X$ konstantne na $SM$. Krajem osamdesetih godina prošlog veka Oserman je postavio hipotezu da li je i obrat tačan. To pitanje poznato je u literaturi kao Osermanova hipoteza. Kasnije, je pitanje iz Osermanove hipoteze generalisano u raznim pravcima (sopstvene vrednosti, Žordanove forme Jakobijevih operatora i drugih operatora koji se definišu preko tenzora krivine) i za pseudo-Rimanove mnogostrukosti, i takvi problemi poznati su kao problemi Osermanovog tipa.
 
Napomene:
Seminar je moguće pratiti i onlajn. Registracija za učešće na seminaru: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/5vJy5i44YQbMdSuDZ

Ukoliko ste već registrovani, predavanje možete pratiti na sledećem linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/jJPbbrZF9BLD73r5m

Neulogovani korisnici mogu pratiti prenos predavanja na ovom linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/cngMrxTa7WoFSKZJn/ddPssjwsP40vEFRiLjVYEt-bWXLwl-VPYEEFMQjMOG1



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.