Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 23. jun 2021.

Naredni sastanak Seminara biće održan onlajn u sredu, 23. juna 2021. sa početkom u 19 časova. U pitanju je zajednički sastanak sa Seminarom za veštačku inteligenciju

Predavač: Tatjana Davidović, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: PREDSTAVLjANjE PROJEKTA AI4TrustBC

Apstrakt:
Veštačka inteligencija ( AI) i blokčejn ( BC) danas su izuzetno aktuelni pojmovi u  tehnološkom razvoju društva. Svakodnevno se stvaraju I skladište velike količine digitalnih podataka koje nastaju putem internet komunikacija, socijalnih mreža, e-trgovine, e-usluga, u zdravstvu, u školstvu, korišćenjem internet uređaja itd., a ujedno se razvijaju i mehanizmi za njihovu obradu, što zapravo predstavlja veštačku inteligenciju.
Sa druge strane, od pojave kriptovalute bitkoin, koja je bazirana na  BC tehnologiji, ova tehnologija je osim u finansijskom domenu našla svoju primenu u svim porama društva, u poljoprivredi, industriji (farmaceutskoj, mašinskoj, avio, filmskoj, itd), trgovini, između ostalog. Projekat AI4TrustBC, Napredne tehnike veštačke inteligencije za analizu i sintezu komponenata sistema na bazi blokčejn tehnologije (Advanced Artificial Intelligence Techniques for Analysis and Design of System Components Based on BlockChain Technology) spaja ova dva ključna pojma primenjujući standardne i napredne metode veštačke inteligencije ( AI) za razvoj pouzdanih ( Trust) blokčejn ( BC) tehnologija.

 BC je posebno dizajnirana distribuirana struktura za skladištenje podataka, održavana bez nekog trećeg lica od apsolutnog poverenja primenom takozvanog konsenzus protokola. Prednost  BC tehnologije može se videti u situacijama kada postoji potreba za verfikovanim ažuriranjem ("notarisanjem") ili verifikacijom bez treće strane od apsolutnog poverenja da bi se izbeglo postojanje "jedinstvene tačke pucanja (single point of failure)". Praktične primene  BC tehnologije uključuju sve gore navedene  oblasti društvenog života. Glavna pitanja u održavanju  BC baza su sigurnost, privatnost, konzistentnost i smanjenje potrošnje električne energije. Naš cilj je da doprinesemo rešavanju ovih problema primenom standardnih i naprednih  AI alata u koje ubrajamo kako metode nadgledanog i nenadgledanog učenja, tako i razne vrste logičkih sistema i optimizacionih metoda. U predavanju će biti opisane konkretne planirane istraživačke teme i rezultati postignuti za prvih 9 meseci realizacije projekta.

Link za pristup predavanju:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.