Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 15. jun 2021.

Naredni sastanak Seminara biće održan onlajn u utorak, 15. juna 2021. sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: dr Aleksandra Bradić-Martinović, rukovodilac Data centra Srbija za društvene nauke, Institut ekonomskih nauka

Naslov predavanja: ARHIVIRANjE I UPRAVLjANjE PODACIMA U DRUŠTVENIM NAUKAMA – NAJBOLjA PRAKSA

Apstrakt:
Životni ciklus podataka u naučnom istraživanju podrazumeva nekoliko ključnih faza. Inicijalna faza je prikupljanje podataka, koji se zatim analiziraju, a rezultati analize objavljuju u naučnim publikacijama. U brojnim slučajevima životni vek podataka se završava nakon publikovanja, uprkos tome što kompletan životni ciklus podrazumeva arhiviranje primarnih podataka, njihovu diseminaciju i recikliranje, odnosno ponovnu upotrebu.
Zatvaranje ciklusa podataka je posebno važno u društvenim naukama, imajući u vidu da presek društvenih fenomena u određenom trenutku nije moguće replikovati, kao što je to slučaj u tehničkim i prirodnim naukama. Mnoge zemlje su uvidele ovaj problem i formirale odgovarajuće infrastrukture koje omogućuju prikupljanje, arhiviranje i deljenje naučnih podataka.

Nakon uvodnog dela, predavanje će obuhvatiti objašnjenje pojma digitalnih arhiva podataka, opisa njihovih aktivnosti, uz poseban fokus na trajno čuvanje - arhiviranje. Prateći elemente univerzalnog algoritma Otvorenog arhivskog informacionog sistema (OAISOpen Archival Information System) biće objašnjene pojedinosti svake od faza (prikupljanje, dugoročno očuvanje i diseminacija), kao i upravljanje digitalnim arhivom, uz posebno isticanje značaja kontrole kvaliteta, kroz sistem sertifikacije. Slušaoci će imati prilike da čuju i odrednice zakonske regulative koja se odnosi na ovu oblast (Zakon o zaštiti podataka o ličnosti RS i GDPR u EU).

U poslednjem delu predavanja biće predstavljena nacionalna infrastruktura

Data centar Srbija u društvenim naukama, važan istraživački resurs koji je dobro integrisan u Evropski konzorcijum digitalnih arhiva u društvenim naukama (CESSDA ERIC).

Link za pristup predavanju:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.