Odeljenje za mehaniku, 12. maj 2021.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu 12. maja 2021. sa početkom u 18 časova u sali 301f Matematičkog instituta SANU. Predavanja se mogu pratiti i na daljinu.

Predavač: Stepa Paunović, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: DINAMIČKA ANALIZA FRAKCIONO PRIGUŠENIH BIMORFNIH GREDA SA DODATIM MASAMA I NEKE MOGUĆE PRIMENE

Apstrakt:
U okviru ovog predavanja biće analizirane dinamičke karakteristike bimorfnih pijezoelektričnih greda sa proizvoljnim brojem dodatih koncentrisanih masa, kod kojih je prigušenje nosećeg sloja grede modelirano izvodima necelog reda. Takođe, biće razmatrani i sistemi sačinjeni od više ovakvih greda povezanih frakciono prigušenim elementima. Najpre će biti predstavljeni mehanički modeli ovakvih konstrukcija, a potom izvedene i jednačine kretanja za razmatrane sisteme. Pri rešavanju će biti korišćen Galerkinov metod diskretizacije prostornog domena, a zatim će biti prikazan i postupak rešavanja tako dobijenog sistema simultanih diferencijalnih jednačina frakcionog reda uz korišćenje numeričkih metoda. Biće izložena rešenja u vidu amplitudno-frekventnih funkcija sistema i rešenja u vremenskom domenu. Pored toga, biće predložen i algoritam za projektovanje ovakvih sistema sa željenim dinamičkim karakteristikama. Na kraju će biti predstavljene i neke moguće primene ovakvih sistema, uključujući i pijezoelektrične sakupljače energije, dinamičke apsorbere sa pridodatim pijezoelektričnim svojstvima i aktivne metamaterijale.

Detalji pristupa na daljinu:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YfY2cZTcN3YwGqFjc

Napomena: Ukoliko želite da učestvujete u radu seminara ili da postavite pitanja na kraju predavanja, a niste registrovani na miteam platformi Matematičkog instituta, možete se registrovati popunjavanjem forme:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/o9cuDZYqrq7jvFxw8



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.