Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 8. decembar 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 8. decembra 2020, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15.

Predavač: Rastko Martać, Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: PRIMENA IOT MODELA I SERVISA U UPRAVLjANjU I ODRŽAVANjU BRANA

Apstrakt:
Ovo predavanje bazirano je na istraživanju kako transformisati sistem manuelnog monitoringa u pametno okruženje pomoću IoT tehnologija. Visoke brane su od velike važnosti, jer služe za akumulaciju vode i upotrebljavaju se za proizvodnju električne energije. Monitoring i predviđanje ponašanja brana predstavljaju veliki izazov zbog složene strukture brana i klimatskih promena. Zbog različitih ograničenja, ekoloških prepreka i složenosti sistema brana, primena RFID, Bluetooth i IoT tehnologija pokazala se kao adekvatno, pristupačno i pouzdano rešenje u procesu monitoringa sigurnosti brana. U predavanju se prikazuje sveobuhvatan model upravljanja i monitoringa sigurnosti brana, koji je zasnovan na savremenim IoT tehnologijama. Opisani model primenjen je na brani „HE Đerdap 1“, na reci Dunav u Republici Srbiji. Rezultati pokazuju da upotreba novih tehnologija u procesu monitoringa brana može smanjiti ljudske greške i poboljšati celokupni proces.

Napomena:
Zbog trenutne epidemiološke situacije, maksimalnan broj slušalaca u sali je pet (uključujući predavača i organizatore seminara). Predavanja se mogu pratiti na daljinu preko linka
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/AR4aSMvvmadtRSKPF
ukoliko predavač da svoju saglasnost



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.