Potpisan Sporazum o saradnji između Matematičkog fakulteta i ZVKOV-a

Na Matematičkom fakultetu u Beogradu je 4. novembra 2020. potpisan Sporazum o saradnji između Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Matematičkog fakulteta. Ispred ove dve institucije, sporazum su potpisali direktor zavoda dr Branislav Ranđelović i dekan Fakulteta prof. dr Zoran Rakić. Oblasti planirane saradnje su u domenu pripreme buduće velike mature, zatim realizacija studentskih praksi, kao i zajednički naučno-istraživački i stručni rad.

https://www.youtube.com/watch?v=lUTPA8SvByU

"Jedan od segmenata koji želimo da uspostavimo ovim sporazumom vezan je za buduću veliku maturu. Kao Zavod, nemamo ingerencije nad visokim obrazovanjem i naš deo će se sa velikom maturom završiti. Tendencija Ministarstva prosvete jeste da je poveže, preko upisa, sa visokim obrazovanjem, pa je sigurno da će nam u tom poslu trebati savetodavna podrška visokoškolskih ustanova", rekao je tim povodom dr Ranđelović, i dodao da u mnogim prilikama dve institucije već sarađuju, kroz lične i zvanične kanale.

Drugi segment saradnje biće digitalizacija obrazovanja, koja je u ingerenciji Centra za obrazovne tehnologije ZVKOV-a. To je oblast u kojoj je pred svim akterima mnogo posla, pa direktor Ranđelović ocenjuje da će u ovom segmentu saradnje sa Matematičkim fakultetom biti mnogo zajedničkih tema. Kako Zavodu uvek nedostaju informatičari, dogovor je da se nađu moguća rešenja kako bi se, na obostrano zadovoljstvo, omogućilo da na brojnim izazovnim projektima u ovoj instituciji informatičari, ali i matematičari, steknu i prva profesionalna iskustva.

Još jedan motiv za saradnju je mogućnost povezivanja na naučnim i stručnim radovima, posebno u domenima statistike i analitike, s obzirom na dragocene baze podataka koje Zavod poseduje.

Kada je reč o studentskoj praksi, Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite ZVKOV-a, naglasila je i dobrobit posebno za one studente koji će biti nastavnici matematike, a koji bi u toj instituciji mogli da se upoznaju sa ekspertizom bitnom za budući rad u školi: obrazovnim standardima, pripremom testova u obrazovanju i drugim. Stručnu bazu ZVKOV-a prof. dr Nebojša Ikodinović, prodekan za nastavu Matematickog fakulteta, video je i kao dragoceni materijal za buduće statističare koji se školuju na Matf-u.

U stručnoj raspravi, koja se povela tom prilikom potpisivanja Sorazuma, bilo je reči o usaglašavanju kriterijuma za procenu znanja maturanata, odnosno uspostavljanju mehanizama za objektivno vrednovanje kandidata na velikoj maturi, kako bi ona mogla da se koristi kao relevantan kriterijum za upis na fakultete. U tom procesu, značajniju ulogu bi trebalo da dobiju i stručnjaci iz pojedinačnih oblasti koje su obuhvaćene testiranjima, posebno iz fundamentalnih nauka, kako bi se znanje i kompetencije pratili na odgovarajući način, mišljenja je dekan prof. dr Zoran Rakić.

Istaknut je i problem motivacije, stručne i finansijske, kako bi se diplomirani matematičari i informatičari podstakli da idu u prosvetu, posebno u današnjim uslovima, kada su veoma traženi u kompetitivnim industrijskim i privrednim granama. Mnogi uspešni studenti vrlo rano danas počinju honorarno da rade i dobro zarađuju, najviše za strane poslodavce, naglasio je prof. dr Dejan Urošević, prodekan za finansije Matematičkog fakulteta.

Direktor Randjelović je izrazio zadovoljstvo što je Matematički fakultet prihvatio inicijativu ZVKOV-a za saradnju i pozivao profesore Matematičkog fakulteta na relevantne skupove i diskusije koje Zavod bude organizovao. Uprkos brojnim reformama u obrazovnom sistemu, koji su nametnuli dodatne obaveze obema stranama, iskazana je volja da se u dogovorenu saradnju krene suštinski i što brže.BESPLATNE EDUKATIVNE PLATFORME

Obrazovne platforme Matematičkog fakulteta su u jeku priprema za završni ispit bile dobro posećene, rekao je profesor dr Miroslav Marić sa Katedre za računarstvo i informatiku, koji rukovodi aktivnostima Radne grupe za obrazovni softver te ustanove.

Na portalu http://www.edusoft.matf.bg.ac.rs svi zainteresovani mogu da pronađu odgovarajući sadržaj, bilo da je reč o maturantima koji uče za završni ispit, budućim brucošima koji spremaju prijemni, osnovcima koji vežbaju matematiku, stručnjacima kojima je neophodan softver za, na primer, numerička izračunavanja ili entuzijastima različitih uzrasta, koji žele da prodube digitalne kompetencije ili se izvešte u nekom od traženih programskih jezika, kao što su Pajton ili C#, kao i tehnologije za veb-programiranje.

Prof. Marić je dodao da bi platforma Završni ispit (http://www.zavrsniispit.matf.bg.ac.rs) mogla da se dopuni materijalima Zavoda, koji rade pod ingerencijom Ministarstva prosvete, i da postane relevantna tačka za sve koji žele kvalitetno da se spreme za ovo važno testiranje.

Podsećamo da je projekat „Završni ispit – platforma za ravnopravno uključivanje učenika u obrazovni proces” dobitnik „Award Innovative Practice 2020” – nagrade na međunarodnom takmičenju Zero Project 2020 u organizaciji ESSL fondacije i Ujedinjenih nacija u Beču.

https://www.youtube.com/watch?v=QL_nU8J3nywOstavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)