Odeljenje za mehaniku, 4. novembar 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 4. novembra 2020, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 18 časova

Predavač: Marko Ćosić, Laboratorija za fiziku, Institut za nuklearne nauke Vinča, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: ZNAČAJ SINGULARITETA ZA KANALISANjE JONA KROZ NANOSTRUKTURNE MATERIJALE

Apstrakt:
Detaljno je razmatrano kretanje naelektrisanh čestica kroz nanostrukturne materijale. Potencijal interakcije jon materijal dobijen je polazeći od jon-atomskog potencijala uz korišćenje kontinualne aproksimacije.
Preslikavanja početne pozicije jona u krajnju poziciju, odnosno izlazni ugao, konstruisana su na osnovu jednačina kretanja. Biće pokazano da su sva važna svojstva efekta kanalisanja povezana sa singularitetima uočenih preslikavanja.

Na kraju biće razmotrene neke od mogućih primena duginog kanalisanja, kao što su: mogućnost određivanja ispravnog jon-atom potencijala interakcije, ostvarivanja subatomske mikroskopije.

Napomena:
Imajući u vidu epidemiološku situaciju i novodonete mere Vlade Srbije i Izvršnog odbora SANU, ispunjeni su određeni uslovi za organizovanja redovnih sastanaka odeljenja i seminara u sali 301f u Institutu.

Sastancima može prisustvovati najviše do 10 osoba, uključujući predavača/predavače, rukovodioca, osobu zaduženu za prenos i publiku.

Tokom sastanaka je neophodno poštovanje mera zaštite (fizička distanca 2m, nošenje maski - sem predavača, higijena ruku, provetravanja prostorije,...).



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.