19th Serbian astronomical conference, 13-17.10.2020.

Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovala je, u saradnji sa Astronomskom opservatorijom u Beogradu, prestižnu nacionalnu konferenciju sa međunarodnim učešćem
19th Serbian astronomical conference” - 19th SAC,
od 13. do 17. oktobra 2020. godine (http://astro.math.rs/kas19/).

Konferencija je ove godine prvi put održana u digitalnom formatu sa oko 120 učesnika iz zemlje, Balkanskog regiona, EU, Kine, Afrike, SAD, Australije (među kojima je veliki broj alumnija Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu), što je čini najvećom SAC organizovanom do sada. Program konferencije je dostupan na zvaničnoj internet prezentaciji
http://astro.math.rs/kas19/index.php?page=programme

Ceremoniju otvaranja Konferencije 19th SAC pratilo je 60 ljudi putem Zoom platforme i otprilike isti broj putem direktnog prenosa iz Srpske akademije nauka i umetnosti. Dve sesije su organizovane pod pokroviteljstvom međunarodnih naučnih asocijacija: COST CA16104 Gravitational waves, black holes and fundamental physics i NorCE (predsedavajući su bili direktori ovih asocijacija Vitor Kardozo i Martin Dominik). Organizatori 19th SAC posebno ističu učešće mladih docenata Matematičkog fakulteta u okviru Specijalne sesije posvećene gravitacionim talasima. Sve sesije su video i audio zabeležene i biće u najskorijem vremenu dostupne.

Informacija o 19th SAC i posebnoj sesiji posvećenoj gravitacionim talasima prikazana je u okviru Uspešnih priča naših istraživača u COST akcijama veb stranici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Izveštaj o medijskoj pokrivenosti 19 SAC i COST akcije CA16104 izašao je i na zvaničnoj COST veb strani:
https://www.cost.eu/news/cost-newsletter-october-2020/
http://qopg.mjt.lu/nl2/qopg/mit65.html?hl=en

Ogranizatori Konferencije se zahvaljuju svim naučnicima (mladim i seniorima) sa Matematičkog fakulteta i Upravi Matematičkog fakulteta na doprinosu realizaciji 19th Serbian astronomical conference.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.