Seminar za Geometriju i primene, 22. oktobar 2020.

Seminar za Geometriju i primene počinje sa radom u četvrtak, 22. oktobra 2020. u sali 821 Matematičkog fakulteta od 17:15 časova.

Predavači: Vesna Borka Jovanović i Duško Borka

Naslov predavanja: NOBELOVA NAGRADA ZA FIZIKU ZA 2020. GODINU I ISTRAŽIVANjA KOD NAS NA TU TEMU

Apstrakt: Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je za otkriće da je nastanak crnih rupa pouzdano predviđanje opšte teorije relativnosti (Penrouz) i za otkriće supermasivnog kompaktnog objekta u centru naše Galaksije (Genzel i Gez). Prvi deo predavanja biće posvećen ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku i njihovim istraživanjima. Na ovu temu rade se istraživanja i kod nas. tj. istom veoma aktuelnom oblašću istraživanja bavi se grupa istraživača sa Astronomske opservatorije u Beogradu i iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča”. Drugi deo predavanja biće posvećen rezultatima naše grupe iz ove oblasti. Mi smo testirali više različitih teorija modifikovane gravitacije pomoću posmatranih orbita S2 zvezde oko supermasivnog kompaktnog objekta Sagittarius A* u cilju poređenja predviđanja ovih teorija sa odgovarajućim predviđanjima Opšte teorije relativnosti, koja trenutno predstavlja standardnu teoriju gravitacije, radi prevazilaženja nekih nedostataka ove teorije na galaktičkim skalama. Poseban akcenat ćemo staviti na naše rezultate koji su citirani od strane ovogodišnjih nobelovaca dr Genzel i dr Gez.

Napomena: Sastanci Seminara će se za sada održavati uživo, a ako bude potrebno (zbog pandemije korone) i onlajn.Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)