Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 12. februar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 12. februara 2019. u sali 2 Matematičkog instituta (Knez Mihailova 26, I sprat) sa početkom u 14:15.

Predavač: prof. dr Božidar Radenković, Fakultet organizacionih nauka

Naslov predavanja: RAČUNARSKE MREŽE - 33 GODINE POSLE (Rimejk prvog predavanja iz predmeta Računarske mreže na Univerzitetu u Beogradu)

Apstrakt: Predavanje se održava povodom obležavanja 33 godine od prve nastave na predmetu Računarske mreže, koje je održano na specijalističkim studijama Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, u letnjem semestru 1985/86 godine. To je bila prva oficijalna nastava za ovaj predmet na Univerzitetu u Beogradu. Tokom pripreme nastave i naučno-istraživačkog rada koji je usledio, realizovana je 1987. godine prva TCP/IP računarska mreža Fakulteta organizacionih nauka, a 1991. godine je realizovana prva Internet veza između akademskih institucija u Srbiji, Fakulteta organizacionih nauka i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Stečeno iskustvo bilo je osnova za izradu projekta Akademske mreže Srbije 1992. godine i mreže poslovno-tehnoloških informacija Republike Srbije (co.yu domen). Infrastruktura za naučnoistraživački rad na Fakultetu organizacionih nauka se od 1991. do 2007. godine koristila za administraciju tadašnjeg .yu domena. Prvi DNS server .yu internet domena bio je lociran na Fakultetu organizacionih nauka. Iz petnaestogodišenjeg naučno istraživačkog iskustva u ovoj oblasti proistekle su poslediplomske specijalističke i magistarske studije za elektronsko poslovanje na FON-u koje su počele sa radom 2001. godine. Značajnu podršku pri definisanju nastavnih planova i programa i naučnoistražavačkog rada u ovoj oblasti dali su profesori Fakulteta organizacionih nauka prof. dr Pavle Pejović, prof. dr Branislav Lazarević i prof. dr Vidojko Ćirić, kojima je ovo predavanje i posvećeno.

Predavanje će se održati na osnovu originalnih slajdova sa prvog predavanja održanog 1986. godine.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.