Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 11. decembar 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 11. decembra 2018. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15.

Predavač: Milan Radojičić, Fakultet organizacionih nauka

Naslov predavanja: MODEL ZA OCENU EFIKASNOSTI ZASNOVAN NA INTEGRACIJI IVANOVIĆEVOG ODSTOJANjA I ANALIZE OBAVIJANjA PODATAKA

Apstrakt: Predmet istraživanja je razvoj metodološkog okvira za unapređenje analize obavijanja podataka (Data Envelopement Analysis -DEA) korišćenjem Ivanovićevog odstojanja (I-odstojanje) sa reuzorkovanjem, u cilju generisanja granica za virtuelne težine u GAR DEA modelu (Global Assurance Region - GAR). DEA je najčešće korišćena metoda za procenu relativne efikasnosti kompleksnih entiteta koji koriste raznorodne ulaze da bi proizveli raznorodne izlaze. Novim modelom se unapređuje nedostatak koji se javlja kod klasičnih modela za ograničavanje težina u DEA, gde se granice za težine dobijaju subjektivnom procenom od strane eksperata. Upotrebom I-odstojanja dobija se procena značajnosti, koja je vođena podacima, za svaki od pokazatelja koji učestvuje u proceni relativne efikasnosti. Predloženi model je pokazao konzistentnost i primenljivost na profitno i neprofitno orijentisanim sistemima.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.