Tokom leta uspešno održana tri međunarodna naučna skupa u organizaciji Matematičkog fakulteta, jun-septembar 2018.

Sa ponosom ističemo da je Matematički fakultet bio organizator, ili jedan od organizatora, uspešnih međunarodnih naučnih skupova koji su se u letnjem periodu održali u Beogradu.

BELBI 2018, 18-22.6.2018.

Matematički fakultet bio je suorganizator druge Beogradske bio-informatičke konferencije - Belgrade Bioinformatics Conference 2018 (BelBI2018) koja je održana od 18.06. do 22.06.2018. godine. Svečano otvaranje i plenarna predavanja održani su u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, a radni deo konferencije je održan u Hotelu Palas. Konferencija je okupila preko 150 istraživača iz zemlje i inostranstva koji su održali preko 100 predavanja i izlaganja preko postera. Posebno je bilo značajno prisustvo velikog broja eminentnih predavača iz najpoznatijih istraživačkih centara u inostranstvu. Saradnja koja je uspostavljena sa njima značajno će doprineti daljem razvoju ove oblasti nauke u Srbiji. Pored navedenog broja naučnika i istraživača, koji su aktivno učestovovali, konferenciji je prisustvovao i veliki broj studenata doktorskih i master studija sa više fakulteta Univerziteta u Beogradu. Program konferencije, spisak registrovanih učesnika, knjiga apstrakata, kao i ostale informacije o održanoj konferenciji nalaze se na sajtu i dostupne su celokupnoj naučnoj zajednici, kao i ostalim zainteresovanima.

LETNjA ŠKOLA I KONFERENCIJA IZ SIMPLEKTIČKE TOPOLOGIJE, 20-24.8.2018.

Naučni skup "Workshop on Symplectic Topology", održan je na Matematičkom fakultetu od 20. do 24. avgusta 2018. Prvih dana skupa održana su uvodna predavanja, u formi letnje škole, kao uvod u oblast i u istraživačka predavanja u drugom delu. Konferencija je okupila studente osnovnih studija matematike, ali i studente master i doktorskih studija, kao i profesore Univerziteta kojima je oblast simplektičke geometrije bliska. Inicijatori skupa bili su doktorandi iz inostranstva, bivši student Matematičkog fakulteta, koji su i po odlasku u inostranstvo održavali međusobne veze i, zajedno sa kolegama iz Beograda, odlučili da takav skup organizuju u Beogradu.

http://www.symplectic.math.rs/

THE CURRENT AND FUTURE OBSERVING FACILITIES: A GUIDED TOUR, 2-7.9.2018.

Prestižni međunarodni skup, o upotrebi savremenih i budućih svetskih teleskopa, „The current and future observing facilities: a guided tour“ održan je od 2. do 7. septembra u Beogradu, i predstavlja jednu od aktivnosti proslave 210 godina Univerziteta u Beogradu, tako da je skup svečano otvorila prof. dr Ivanka Popović, budući rektor Univerziteta u Beogradu.

Skup je bio namenjen obuci pedesetak istraživača iz celog sveta za upotrebu budućih izuzetno velikih teleskopa, kod kojih je, na primer, samo prečnik ogledala veličine 30-40m. Pored plenarnih predavanja koja su održali vrhunski naučnici (citirani i po nekoliko hiljada puta), realizovan je i praktični rad na aktuelnim problemima iz astrofizike, kao i posmatranja nebeskih objekata sa teleskopima opservatorije na Kanarskim ostrvima. Posmatranja na daljinu su se direktno izvodila sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde je skup i održan.

https://ease2018school.wordpress.com/

Od nekoliko inostranih partnera koji su učestvovali u realizaciji skupa, izdvajamo evropsku naučnoistraživačku instituciju "Evropska Južna Opservatorija" (European Southern Observatory - ESO), čiji je predstavnik, i jedan od predavača na ovom skupu, profesor Michele Cirasuolo ujedno i predsedavajući Naučnog tima za realizaciju budućeg najvećeg teleskopa na svetu, tzv. Evropskog izuzetno velikog teleskopa (E-ELT), koji gradi ESO.

Izvori: Matematički fakultet, Politika, RTS


Galerija*



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.