Odeljenje za mehaniku, 7. decembar 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 7. decembra 2016. u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Bojan Novaković, Katedra za astronomiju, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: DINAMIKA MALIH TELA SUNČEVOG SISTEMA

Apstrakt: Sunčev sistem dom je osam (a možda i devet) planeta, njihovih prirodnih satelita, kao i velikog broja tzv. malih tela, asteroida i kometa.

Svi članovi našeg planetarnog sistema se neprestano menjaju pod uticajem različitih faktora. Jedan od razloga zašto su mala tela Sunčevog sistema interesantna istraživačima svakako je i to što na njima ostaju zapisani tragovi evolucije čitavog sistema. Zato se često kaže da svaki model evolucije Sunčevog sistema mora biti verifikovan u pojasu asteroida koji se prostire izmedju orbita Marsa i Jupitera, i u kome se nalazi najveći broj ovih objekata.

Drugim rečima, svaka takva teorija mora biti u saglasnosti sa onim što znamo o ovom pojasu. Asteroidni pojas takodje sadrži i informacije o svojoj sopstvenoj evoluciji. Jedan takav primer predstavljaju sudarne familije asteroida čije proučavanje nam može otkriti mnogo toga kako o dinamičkoj, tako i o sudarnoj evoluciji pojasa asteroida, ali i čitavog Sunčevog sistema.

Ovom prilikom predstavićemo najnovija saznanja o dinamici asteroida, sa posebnim osvrtom na dinamičku evoluciju sudarnih familija. Konačno, ukazaćemo i na neka otvorena pitanja, i kratko prodiskutovati moguće odgovore na njih.


Povodom 70 godina rada Matematičkog instituta SANU, Odeljenje za mehanku u sredu 7. decembra organizuje i Mini-simpozijum "Biomehanika i modelovanje biološkh sistema".

Skup će biti održan u sali 2 SANU u periodu 10-20 časova. Program skupa može se preuzeti OVDE.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.