Seminar Katedre za računarstvo i informatiku, 29. avgust 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u ponedeljak, 29. avgusta 2016. u sali 718 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Vlado Kešelj, Dalhousie University, Canada

Naslov predavanja: Naučno istraživanje, inovacije i privreda: kanadski model i neki primjeri projekata u oblasti analize teksta i podataka (pregledno predavanje)

Apstrakt: U prvom delu prezentacije će se pradstaviti kanadski model finansiranja naučnog istraživanja u računarstvu, sa fokusom na oblike podsticanja saradnje izmedju privrede i istraživanja, kao i podsticanja stvaranja novih firmi na osnovu istraživanja i ideja studenata.

U drugom delu će se predstaviti nekoliko projekata iz oblasti analize tekstova i podataka, koji su inicirani zajedničkim interesima firmi i istraživanja. U više detalja će biti prikazan pristup vizuelnoj analizi teksta na osnovu znakovnih n-grama ii CNG mere sličnosti n-gramskih profila.

Ovaj metod se pokazao korisnim u analizi autorstva tekstova.

Kratka biografija predavača: prof. Vlado Kešelj je diplomirao na smeru Računarstva i informatike, Matematičkog Fakulteta Univerziteta u Beogradu. Odbranio je magistarsku i doktorsku tezu na Univerzitetu u Vaterlou u Kanadi. Od 2002. godine je profesor na Delhauzi Univerzitetu (Dalhousie University) u Kanadi, a redovni profesor od 2011. godine. Prof. Kešelj je takođe Prodekan za inovacije i preduzetništvo (Assistant Dean for Innovation and Entrepreneurship). Njegova istraživačka aktivnost uključuje obradu prirodnog jezika, analizu podataka i poslovnu informatiku.

Detaljnije informacije o Seminaru dostupne su na strani:
http://computing.matf.bg.ac.rs



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.