Seminar za analizu, 25. maj 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 25. maja 2016. u sali 704 Matematičkog fakulteta sa početkom u 14 časova.

Predavač: prof. dr Miodrag Mateljević

Tema predavanja: Teoreme istezanja za kvazikonformna preslikavanja, harmonijska preslikavanja i unutrašnje ocene za eliptičke PDJ.

Apstrakt: Biće razmatrana određena svojstva klase kvazikonformnih preslikavanja u ravni i prostoru, i posebno Lipschitz neprekidnost kvazikonformnih preslikavanja, koja su i rešenja određenih PDJ eliptičkog tipa. Neki od dobijenih rezultata mogu biti razmatrani i kao verzije teorema Kellogg – Warshavski tipa za kvazikonformna preslikavanja. Takođe, biće dat osvrt i na Shoen (opštije Shoen – Li - Wang) hipotezu koja je nedavno rešena (V. Marković i drugi, uključujući i članove Beogradskog seminara). Na kraju, koristeći unutrašnje ocene za nejednakosti Puasonovog tipa i eliptičke PDJ, kao i teoriju granične regularnosti rešenja eliptičkih jednačina biće razmatrana granična regularnost Dirihleovih sopstvenih funkcija na ograničenim konveksnim domenima (Y. Sinai problem).

Pored ovog predavanja, u planu je serija predavanja na ovu temu na Seminaru. Termini narednih sastanaka biće određeni u dogovoru sa zainteresovanim slušaocima.

Rukovodilac seminara: prof. dr Miodrag Mateljević



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.