Odeljenje za matematiku, 23. decembar 2014.

Naredni sastanak Odeljenja za matematiku biće održan kao zajednički sastanak sa Seminarom za logiku u utorak, 23. decembra 2014. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 16:30 časova.

Predavač: akademik Stevo Todorčević

Naslov predavanja: METODI GRUBIH KLASIFIKACIJA MATEMATIČKIH STRUKTURA

Sadržaj:

U oblastima matematike koje ispituju strukture velike složenosti često se primenjuju metode takozvanih `grubih` klasifikacija: da bi se razumela jedna klasa složenih matematičkih struktura, prvo se ide prema pronalaženju `kritičnih`  članova te klase.

Da jedan takav pristup istraživanju matematičkih struktura može biti jako koristan, po prvi put se jasno vidi u radu F.P. Ramsey-a koji je na taj način rešio slučaj Entscheidungsproblem-a Hilberta i Ackermanna daleke 1930-te godine.

Danas je taj pristup dosta rasprostranjen i dodiruje širok spektar matematičkih oblasti, od topologije do funkcionalne analize, a takodje je prisutan i u nekim oblastima informatike.

Ovo će biti pregled jednog višegodišnjeg naučnoistraživačkog rada gde se taj pristup koristi.

Serija predavanja je napravljena po ugledu na seriju predavanja koju je profesor Todorčević držao na Univerzitetu UC Berkeley u okviru "Tarski 2014 Lecture Series" u proleće 2014.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.