Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 23. decembar 2014.

Naredni sastanak Seminara za računarstvo i primenjenu matematiku biće održan u utorak, 23. decembra 2014. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Ilija Bataš Bjelić, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu

Naslov predavanja: OPTIMIZACIJA U ENERGETICI

Sadržaj: Optimizacione tehnike primenjuju se na modele u energetici u svetu i kod nas. Najpre su se razvili modeli tehničke optimizacija elektroenergetskih sistema zbog problema upravljanja (eksploatacije) sa dinamikom reda delova sekunde, do upravljanja na satnom nivou, a zatim i zbog problema planiranja na dnevnom, sezonskom i višegodišnjem nivou. Prema funkciji cilja zatim se razvijaju modeli višekriterijumske optimizacije koja pored tehničkih u obzir uzima i ekonomske, geografske i regulatorne aspekte modela u energetici. Ekonomski aspekt mogu biti ograničenja ili minimizacija ukupnih ili specifičnih troškova, maksimizacija pouzdanosti, profita ili neka njihova kombinacija. Geografski aspekt odnosi se na veličinu sistema koji se optimizira i način na koji se uključuju energetski resursi, trgovina i sl. Regulatorni aspekt najčešće predstavljaju ograničenja ili minimizacija emisija gasova sa efektom staklene bašte. Broj komercijalnih, besplatnih i korisničkih softverskih alata za optimizaciju modela u energetici sa različitim linearnim i nelinearnim algoritmima je sve veći. Sa pojavom obnovljivih izvora energije optimizacija modela energetskih sistema postaje sve složenija.

Reference:
Iqbal, M., M. Azam, M. Naeem, A. S. Khwaja, and A. Anpalagan. 2014. "Optimization classification, algorithms and tools for renewable energy: A review." Renewable and Sustainable Energy Reviews no. 39 (0):640-654.
doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.rser.2014.07.120.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.