Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 16. decembar 2014.

Naredni sastanak Seminara za biće održan u utorak, 16. decembra 2014. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač:  Marko Petrović, Fakultet organizacionih nauka

Naslov predavanja: RAZVOJ PROCESA EKSTRAKCIJE, TRANSFORMACIJE I PUNjENjA PODATAKA SKLADIŠTA PODATAKA ZASNOVAN NA MODELOM VOĐENOM PRISTUPU

Sadržaj: U radu se razmatra problem konceptualizacije i automatizacije razvoja ETL procesa i daje originalno rešenje koje se zasniva na formalnoj specifikaciji ETL procesa i njenoj automatizaciji uz pomoć razvijenog specifičnog aplikacionog okvira.

U skladu sa Domain-Specific Modeling (DSM) pristupom, za formalnu specifikaciju definisano je nekoliko novih domensko-specifičnih jezika: jezik za specifikaciju operacija transformacija podataka (ETL-O), jezik za specifikaciju toka izvršavanja ETL procesa (ETL-P), jezik za specifikaciju izraza (ETL-E) i jezik za specifikaciju šablona operacija transformacija (ETL-T).

Svaki od ovih jezika definiše koncepte koji su relevantni za specifični aspekt ETL procesa. Implementacija specificiranih domensko-specifičnih jezika ostvarena je uvođenjem specifičnog aplikacionog okvira kao tehnološke podrške predloženoj formalnoj specifikaciji.

Uvođenjem aplikacionog okvira značajno je podignut semantički nivo koji je implementaciono podržan i koji se može automatizovati. Implemetacija se zasniva na automatskoj transformaciji modela, formiranim u skladu sa odgovarajućim domensko-specifičnim jezikom, u izvrsni kôd aplikacionog okvira.

Uvedena je i specifična ETL platforma kao proširenje Microsoft .NET platforme, kojom je specificirana tehnološka podrška razvoju i izvršavanju modela ETL procesa. Zapravo, ETL platformom se opisuje tehnološka podrška modelovanju i implementaciji domensko-specifičnih jezika.

Automatske transformacije modela, formiranih korišćenjem sintaksnih editora i zasnovanim na odgovarajućim domensko-specifičnim jezicima, u izvršni kôd aplikacionog okvira podržane su specifično razvijenim generatorima.

Aplikacioni okvir podržan je skupom servisa koji omogućavaju izvršavanje i upravljanje izvršnim kôdom, generisanim iz formiranih modela. Predstavljena je opšta fizička softverska arhitektura ETL platforme, kao osnova za njenu implementaciju.

U cilju validacije rešenja koje se predlaže sprovedno je više eksperimentalnih testiranja.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.