Šta možeš u Srbiji 2020. zahvaljujući širokopojasnom pristupu internetu - nagradni konkurs za studentkinje tehničkih fakulteta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva

Snimi video u trajanju od 40 sekundi do jednog minuta  koji će prikazati situaciju pre i posle uvođenja širokopojasnog pristupa internetu u svakom domaćinstvu u Srbiji. Predstavi kako se to odražava na pojedince, razvoj društva i/ili privrede u Srbiji. Pusti mašti na volju.

Ovu temu pokrećemo sa ciljem da pružimo podršku studentkinjama tehničkih fakulteta na njihovom putu do uspešne karijere povodom proslave Dana devojčica u IKT 23. aprila 2012. i podstaknemo ih da kreativno razmišljaju o budućnosti Srbije koja je u njihovim rukama. Istovremeno želimo da u Srbiji podignemo svest o značaju razvoja internet infrastrukture.

Širokopojasni internet podrazumeva veliku i simetričnu propusnu moć prema internetu. Dakle, brzina slanja i preuzimanja podataka su jednake. Sada je brzina slanja 3-4 puta manja od brzine preuzimanja - kroz ADSL ili kablovski pristup internetu.

Digitalna agenda Evropske unije propisuje da svaki stanovnik Evrope do 2020. godine treba da ima pristup internetu minimalne brzine od 30 Mb/s , a da je barem polovina domaćinstava pretplaćena na brzine od najmanje 100 Mb/s .

Razna istraživanja pokazuju da upotreba IKT (informaciono-komunikacionih tehnologija) ima veći efekat na privredni rast u zemljama sa malim i srednjim primanjima nego u zemljama gde su primanja visoka, kao i da širokopojasni pristup ima najveći efekat na rast u poređenju sa drugim komunikacionim tehnologijama.

Efekti IKT su direktno merljivi, a investicije potrebne za implementaciju mrežne IKT infrastrukture su relativno mali. Investicije u IKT infrastrukturu su od 3 do 15 puta manje od investicija potrebnih za vodovodnu, strujnu, gasnu ili kanalizacionu infrastrukuturu. Investicija u izgradnju širokopojasne infrastrukture u celoj Srbiji je približno ista kao investicija za izgradnju 100 km autoputa.

Prosečan porast brodbend penetracije za 10% utiče na porast ekonomije (bruto domaćeg proizvoda, BDP) za 1.3%. Pogodnosti upotrebe IKT, i naročito širokopojasnog pristupa internetu, pružaju se i na društvene ciljeve kao što su socijalna inkluzija i održanje životne sredine.

Rok za slanje radova je 19. april 2012.

Video odgovor na zadatu temu:
1. pošalji na sajt http://www.sendspace.com,
2. u polju za opis ukucaj „Širokopojasni internet u Srbiji 2020.“ i ime i prezime
3. po uspešno obavljenom slanju na mejl će ti stići link za preuzimanje tvog videa
4. pošalji mejl sa naslovom “Širokopojasni internet u Srbiji 2020.” na adresu:

dan.devojcica@digitalnaagenda.gov.rs

i u telu poruke podatke: ime i prezime, fakultet koji studiraš, kontakt telefon i link za preuzimanje tvog videa sa sajta http://www.sendspace.com.

Pobednice će biti proglašene i vredne nagrade uručene na CareerMixerParty povodom proslave Dana devojčica u IKT 23. aprila 2012.