Odbrana doktorske disertacije mr Olivera Vincea, 28. maj 2010.

Odbrana doktorske disertacije mr Olivera Vincea pod nazivom:
"Zakon slabljenja zračenja zvezda u spiralnim galaksijama usled uticaja prašine"
održaće se u  petak, 28. maj 2010 u 18h u učionici 718 (IV sprat) na Matematičkom fakultetu.

detaljnije

Seminar za primenjenu matematiku, 25. maj 2010-PROMENA PREDAVANjA

Poštovane kolege,

iznenada nam se ukazala prilika da gostovanje Stephena Taylora, urednika časopisa "Vector" posvećenog paralelnom računarstvu, u Beogradu iskoristimo da na našem Seminaru održi jedno predavanje na temu jezika za paralelno programiranje.

Uz izvinjenje za kasnu promenu plana Seminara, molim Vas da o predavanju obavestite i svoje kolege kojima bi ova tematika mogla biti interesantna.

Seminar se održava u sali 301F na Institutu, na 3. spratu, lift levo gledano sa ulaza, u zgradi preko puta zgrade SANU (nekadašnja SDK), Knez Mihailova 36.

detaljnije

Sastanak Odeljenja za matematiku, 28. maj 2010.

Detaljnije: Naredni sastanak Odeljenja za matematiku održaće se u petak, 28. maja 2010. u 14 časova u  sali 2 MI SANU.


Predavač: Marko Nedeljkov, Departman za matematiku i informatiku, Univerzitet u Novom Sadu

Naziv predavanja: NEKLASIČNI PREKOMPRESIBILNI UDARNI TALASI I ENTROPIJSKE NEJEDNAKOSTI

Apstrakt: Sistemi zakona održanja osim rešenja sastavljenih od standardnih elementarnih talasa mogu da imaju i ona rešenja koja sadrže delta funkciju (delta-singularni udarni talasi). Pronalaženje rešenja takvih problema u velikoj meri zavisi od konkretnih funkcija protoka i gustine. Ne može se očekivati da dodatni entropijski zakon bude istog oblika, pa se javljaju  problemi oko provere entropijskih uslova. Za rešenja problema se koriste  tzv. talasi u senci. To su aproksimacije koje se sastoje od deo po deo udarnih talasa velike snage, koje omogućavaju  primenu standardnog Rankin-Igono-ovog računa. Dobija se da je prekompresibilnost ekvivalentna entropijskoj nejednakosti kod koje je funkcije entropije semi-konveksna.

detaljnije

Seminar Geometrija, vizuelizacija i obrazovanje sa primenama, 27. maj 2010.

U četvrtak, 27.5. 2010. u 17:15 časova u sali 301f  Matematičkog Instituta SANU, Knez Mihajlova 35, predavanje će održati Vladimir Dragović.

Naziv predavanja: Ponseleovi porizmi, integrabilni bilijari i vizuelizacija adicionih teorema

Apstrakt: Ponseleova teorema je jedan od centralnih rezultata projektivne geometrije.  Govorićemo o prirodnim uopštenjima i mnogobrojnim primenama. Ključnu ulogu igra veza sa integrabilnom dinamikom bilijara unutar kvadrika.

detaljnije

Seminar Matematički metodi mehanike, 26. maj 2010.

Tokom školske 2009/2010. godine, u okviru Seminara Matematički metodi mehanike, održava se dvosemestralni kurs Torusna topologija. Kurs se organizuje u saradnji sa CGTA seminarom. U sredu, 26. maja 2010. u 12 časova predavanje će održati Božidar Jovanović.

Naziv predavanja: Hamiltonove torusne mnogosturkosti


Kurs se održava u Matematičkom institutu SANU, Kneza Mihaila 36, treći sprat.

detaljnije

Pristupne besede novoizabranih akademika u SANU, 24.5.2010.

Detaljnije:

U ponedeljak, 24. maja 2010. godine se u Srpskoj akademiji nauka i  umetnosti održavaju pristupne besede novoizabranih akademika u SANU.
Program predstavljanja novoizabranih akademika i njihovih beseda možete pogledati ovde.

Pozivamo Vas da prisustvujete ovom svečanom skupu.

detaljnije

Obaveštenje za studente

Obaveštavaju se studenti da treba da izmire finansijske obaveze u školskoj 2009/2010 godini radi omogućavanja prijave ispita za junski ispitni rok.

Hvala na razumevanju.

Odluka

detaljnije

Theoretical Approaches to Bio-Information Systems, Institute of Physics, Belgrade, 20-21. 05. 2010.

detalji

detaljnije

Finale 'Imagine Cup' takmičenja za 2010.

Takmičenje 'Imagine Cup' predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama,  koje se organizuje od 2003. godine i u kojem učestvuje na stotine hiljada studenata širom sveta.

Studenti se takmiče u ukupno pet kategorija, od kojih je dizajn softvera najprestižnija. Za najveće svetsko studentsko takmičenje u razvoju softvera  ove godine se prijavilo 640 studenata iz cele Srbije.

Članovi ALT tima učestvovali su u finalu 'Imagine Cup' takmičenja za 2010. koje je  održano u petak, 30. aprila sa početkom u 10 sati u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.  Ekipu su činila tri  studenta Matematičkog fakulteta - dva člana ekipe, Aleksandar Ðenić i Ivan Pavlović i mentor Miloš Ðurić, student ETF-a, Nikola Marković, i studenkinja FON-a, Bjanka Milićević.

ALT tim se predstavio projektom   '3Rs Network', a u finalu u izuzetno jakoj konkurenciji ostvario je veliki uspeh osvojivši treće mesto.
Projekat će biti predstavljen u okviru simpozijuma “MATEMATIKA I PRIMENE - osvrt 30 godina unazad“.

Tema ovogodišnjeg takmičenja, osmog po redu, vođena je vizijom sveta u  kojem tehnologija pomaže u rešavanju najtežih problema današnjice, a najveće probleme  modernog sveta definisale su Ujedinjene Nacije kao Milenijumske ciljeve razvoja.

Nacionalna finala u najprestižnijoj kategoriji „Dizajn softvera“ održavaju se lokalno u više od 60 zemalja,  dok se pobednici u ostalim kategorijama biraju putem Interneta.
 
Čestitamo ekipi ALT tima, čiji mentor je bio prošlogodišnji član ekipe Matematičkog fakulteta, Miloš Ðurić.

Želimo im da i u budućnosti  nastave sa ređanjem uspeha!

detaljnije

Simpozijum 'MATEMATIKA I PRIMENE' - osvrt 30 godina unazad, 28-29. maja 2010.

Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu organizuje Simpozijum pod nazivom  'MATEMATIKA I PRIMENE - osvrt 30 godina unazad', koji će se održati u petak  28. maja i subotu  29. maja 2010. godine.

detaljnije