Семинар Геометрија, визуелизација и образовање са применама, 20. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Семинара одржаће се у четвртак, 20.5.2010. у 17:15 часова у сали 301ф Математичког института САНУ, Кнез Михајлова 35.

Предавање ће одржати Миљан Кнежевић.

Назив  предавања: A NOTE ON THE HARMONIC QUASI-ISOMETRIES

Апстракт: We consider different versions of the Ahlfors-Schwarz lemma for quasiconformal harmonic mappings with respect to the Poincar´e metric.

детаљније

Семинар Катедре за астрономију, 18. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Семинара из астрономије и астрофизике одржаће се у уторак, 18. маја 2010. године, у 18 сати, у просторијама Катедре.

Предавач: др Зоран Кнежевић, директор АОБ и дописни члан САНУ.
Назив предавања: "Астрономија у САНУ"

детаљније

Семинар за примењену математику, 18. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Семинара за примењену математику одржаће се у уторак, 18.05.2010. у 14:15, сали 301ф, МИ САНУ

Предавач: Татјана Јакшић, Математички Институт, Београд

Назив предавања:ПАРАЛЕЛИЗАЦИЈА И ПРОГРАМСКА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА АЛГОРИТМА ЗА РЕШАВАЊЕ ЈЕДНОГ АСТРОНОМСКОГ ПРОБЛЕМА

Садржај:
     На бази рада Schneidera и Weissa украјински астроном V.N. Shalyapin је развио софтвер за израчунавање мапа гравитационих микросочива. Група астронома са Астрономске опсерваторије у Београду је модификовала овај софтвер, при чему су обе ове верзије пројектоване за извршавање на једном процесору. Тема овог саопштења је паралелизација модификованог алгоритма и њена имплементација у FORTRAN 77 програмском језику. Постигнута су убрзања од 10 до 40 пута у зависности од броја искоришћених процесора, као и улазних параметара помоћу којих се описује мапа гравитационих микросочива. Сви тестови и израчунавања су извршени на паралелном рачунару са 68 језгара Математичког Инситута САНУ.

детаљније

Предавања, проф. др Ilkka Olavi Holopainen, 18. и 19. мај 2010.

Реномирани професор, проф др Ilkka Olavi Holopainen са Универзитета у Хелсинкију, Финска посетиће Београд у периоду 16 - 21. маја 2010, по позиву Математичког факултета Универзитета у Београду. Планирано је да професор Холопаинен одржи два предавања на Математичком факултету:

(а) Bounded p-harmonic Functions on Cartan-Hadamard Manifolds у уторак, 18. маја у 12h у сали БИМ на IV спрату. Апстракт.

(б) Dirichlet Problem at Infinity on Gromov Hyperbolic Metric Measure Spaces, у среду, 19. маја у 12h у сали 830 на V спрату.  Апстракт.

Позивамо Вас да присуствујете предавањима проф Holopainena!

детаљније

Отворен конкурс за програм стручног усавршавања JFDP, рок за пријаву 9. јул 2010.

Детаљније:

Постовани,

Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Београду обавештава да ће и ове године бити расписан конкурс JUNIOR FACUTY DEVELOPMENT PROGRAM (JFDP).

JFDP је програм професионалног усавршавања за наставно особље које има радно искуство у предавању на високошколској институцији минимум две године и које тренутно ради на факултетима или вишим школама.

Програм покрива све трошкове одласка и боравка на једном од америчких универзитета у трајању од четири и по месеца. Могу да се пријављују и асистенти. Исто тако, конкурс је отворен и за библиотекаре и административно особље које ради на високошколским институцијама, без обзира на то што нису запослени као предавачи, али они морају показати интересовање да поделе своје знање и искуство са колегама и студентима у виду предавања, или обука које ће одржати по повратку из САД.

Овај програм у потпуности финансира амерички Стејт департмент, а организује Амерички савет. Крајњи рок за пријављивање је 9. јул 2010. године.

Више информација о конкурсу можете наћи овде.

Презентација овог програма биће одржана 24. маја на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Позивница за све заинтересоване кандидате за JFDP може се преузети овде.

детаљније

Научно-стручни скуп Информатика 2010, 12. мај 2010.

Детаљније:

Научно-стручни скуп Информатика 2010, држаће се у среду, 12. маја 2010. у хали XIV Београдског сајма, Булевар Војводе Мишића 14, од 11-14h.

На скупу ће излагање имати и студенти Математичког факултета, Александар Ђенић и Марко Младеновић који ће представити пројекат QLAB, на коме раде под менторством др Мирослава Марића.

НАПОМЕНА: Наставници и студенти Математичког факултета су ослобођени плаћања котизације на скупу. Обавезно са собом понети одштампан летак који можете преузети овде.

детаљније

Семинар Математички методи механике, 12. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Семинара Математички методи механике одржаће се у среду, 12. мај 2010. у 12h.

Предавач: Владимир Грујић

Назив предавања: КОМБИНАТОРНЕ ФОРМУЛЕ ЗА ХИРЦЕБРУХОВЕ РОДОВЕ

Курс се одржава у Математичком институту САНУ, Кнеза Михаила 36, трећи спрат.

детаљније

Састанак ЦГТА семинара, 11. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак ЦГТА семинара одржаће се у уторак, 11. маја од 18-20h на Математичком факултету (IV спрат, пројектор сала).

Тема предавања: Креда Луталица. Schubertов рачун и кохмологија Grasmanових многострукости.

детаљније

Семинар Геометрија, визуелизација и образовање са применама, 13. мај 2010.

Детаљније:
Наредни састанак Семинара Геометрија, визуелизација и образовање са применама одржаће се у четвртак, 13.5. 2010. у 17:15 часова у сали 301ф Математичког Института САНУ, Кнез Михајлова 35

Предавач: Вељко А. Вујичић.

Назив предавања: О АКСИОМАМА АФИНЕ ГЕОМЕТРИЈЕ И ТЕНЗОРСКОМ ИНТЕГРАЛЕЊУ

Апстракт: Поимање насловних речи. Аксиоми као темељ, па и границе те теорије. О несагласју "ТРИ" или "ЧЕТИРИ" аксиоме. Одрживост тог аксиоматског система? "Основни појмови тачка и вектор", а о појму, вектора више него много, присутна је велика несагласност. Скаларни производ вектора преводи векторске (линеарне) "просторе" у нелинеарне алгебарске и аналитичке системе. Линеарне трансформације и тензорско интегралење. Стандардни интегрални рачун разара  природу тензорских објеката. О идентификацији геометрије и кинематике.

На крају; неколико реченица о Јужнословенској академији нелинеарних наука, која је регистрована као Одељење међурегионалне АНН.

детаљније

Семинар за примењену математику, 11. мај 2010.

Детаљније:
Наредни састанак Семинара за примењену математику одржаће се у уторак, 11. маја у 14:15, у сали 301ф, МИ САНУ.

Предавач: Бранка Арсовић, Учитељски факултет, Ужице.

Назив предавања: ОБРАЗОВНИ СОФТВЕР У МАТЕМАТИЧКОМ ОБРАЗОВАЊУ

Садржај: Циљ рада је да укаже на потребе савременог образовања и да, са освртом на карактеристичне захтеве наставе математике, дефинише методологију реализације образовног софтвера(ОС). Тежи се обједињењу примена напредних информатичких технологија и ОС-а у математичком образовању у циљу унапређења наставе. Да би информатичка решења допринела повећању знања математике, потребно је да се у учењу користи ОС који на оптималан начин испуњава постављене циљеве математичког образовања. Аутор ОС-а мора бити свестан аксиоматско-дедуктивне структуре математике и мора је у потпуности испостовати приликом креирања ОС-а. Представљени модел учења интегрише неке од могућности система Moodle са практично примењеним теоријским основама и принципима креирања виртуелног образовног окружења. Извршена је и интеграција методичких принципа који се морају испостовати како приликом саме наставе математике (па је конструисање модела пратило те принципе и заснива се на њима), тако и приликом креирања потребних наставних материјала. Креирани софтвер представља алат за учење, али и подршку редовној настави математике у средњим школама (за област квадратних једначина).

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести