Састанак Одељења за математику, 28. мај 2010.

Детаљније: Наредни састанак Одељења за математику одржаће се у петак, 28. маја 2010. у 14 часова у  сали 2 МИ САНУ.


Предавач: Марко Недељков, Департман за математику и информатику, Универзитет у Новом Саду

Назив предавања: НЕКЛАСИЧНИ ПРЕКОМПРЕСИБИЛНИ УДАРНИ ТАЛАСИ И ЕНТРОПИЈСКЕ НЕЈЕДНАКОСТИ

Апстракт: Системи закона одржања осим решења састављених од стандардних елементарних таласа могу да имају и она решења која садрже делта функцију (делта-сингуларни ударни таласи). Проналажење решења таквих проблема у великој мери зависи од конкретних функција протока и густине. Не може се очекивати да додатни ентропијски закон буде истог облика, па се јављају  проблеми око провере ентропијских услова. За решења проблема се користе  тзв. таласи у сенци. То су апроксимације које се састоје од део по део ударних таласа велике снаге, које омогућавају  примену стандардног Ранкин-Игоно-овог рачуна. Добија се да је прекомпресибилност еквивалентна ентропијској неједнакости код које је функције ентропије семи-конвексна.

детаљније

Семинар Геометрија, визуелизација и образовање са применама, 27. мај 2010.

У четвртак, 27.5. 2010. у 17:15 часова у сали 301ф  Математичког Института САНУ, Кнез Михајлова 35, предавање ће одржати Владимир Драговић.

Назив предавања: Понселеови поризми, интеграбилни билијари и визуелизација адиционих теорема

Апстракт: Понселеова теорема је један од централних резултата пројективне геометрије.  Говорићемо о природним уопштењима и многобројним применама. Кључну улогу игра веза са интеграбилном динамиком билијара унутар квадрика.

детаљније

Семинар Математички методи механике, 26. мај 2010.

Током школске 2009/2010. године, у оквиру Семинара Математички методи механике, одржава се двосеместрални курс Торусна топологија. Курс се организује у сарадњи са ЦГТА семинаром. У среду, 26. маја 2010. у 12 часова предавање ће одржати Божидар Јовановић.

Назив предавања: Хамилтонове торусне многостуркости


Курс се одржава у Математичком институту САНУ, Кнеза Михаила 36, трећи спрат.

детаљније

Приступне беседе новоизабраних академика у САНУ, 24.5.2010.

Детаљније:

У понедељак, 24. маја 2010. године се у Српској академији наука и  уметности одржавају приступне беседе новоизабраних академика у САНУ.
Програм представљања новоизабраних академика и њихових беседа можете погледати овде.

Позивамо Вас да присуствујете овом свечаном скупу.

детаљније

Обавештење за студенте

Обавештавају се студенти да треба да измире финансијске обавезе у школској 2009/2010 години ради омогућавања пријаве испита за јунски испитни рок.

Хвала на разумевању.

Одлука

детаљније

Theoretical Approaches to Bio-Information Systems, Institute of Physics, Belgrade, 20-21. 05. 2010.

детаљи

детаљније

Финале 'Imagine Cup' такмичења за 2010.

Такмичење 'Imagine Cup' представља највеће светско студентско такмичење у технологијама,  које се организује од 2003. године и у којем учествује на стотине хиљада студената широм света.

Студенти се такмиче у укупно пет категорија, од којих је дизајн софтвера најпрестижнија. За највеће светско студентско такмичење у развоју софтвера  ове године се пријавило 640 студената из целе Србије.

Чланови ALT тима учествовали су у финалу 'Imagine Cup' такмичења за 2010. које је  одржано у петак, 30. априла са почетком у 10 сати у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.  Екипу су чинила три  студента Математичког факултета - два члана екипе, Александар Ðенић и Иван Павловић и ментор Милош Ðурић, студент ЕТФ-а, Никола Марковић, и студенкиња ФОН-а, Бјанка Милићевић.

ALT тим се представио пројектом   '3Rs Network', а у финалу у изузетно јакој конкуренцији остварио је велики успех освојивши треће место.
Пројекат ће бити представљен у оквиру симпозијума “МАТЕМАТИКА И ПРИМЕНЕ - осврт 30 година уназад“.

Тема овогодишњег такмичења, осмог по реду, вођена је визијом света у  којем технологија помаже у решавању најтежих проблема данашњице, а највеће проблеме  модерног света дефинисале су Уједињене Нације као Миленијумске циљеве развоја.

Национална финала у најпрестижнијој категорији „Дизајн софтвера“ одржавају се локално у више од 60 земаља,  док се победници у осталим категоријама бирају путем Интернета.
 
Честитамо екипи ALT тима, чији ментор је био прошлогодишњи члан екипе Математичког факултета, Милош Ðурић.

Желимо им да и у будућности  наставе са ређањем успеха!

детаљније

Симпозијум 'МАТЕМАТИКА И ПРИМЕНЕ' - осврт 30 година уназад, 28-29. маја 2010.

Математички факултет Универзитета у Београду организује Симпозијум под називом  'МАТЕМАТИКА И ПРИМЕНЕ - осврт 30 година уназад', који ће се одржати у петак  28. маја и суботу  29. маја 2010. године.

детаљније

Састанак Одељења за математику, 21. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Одељења за математику одржаће се у петак, 21.05.2010. у 14 часова, у сали 2, МИ, САНУ.

Предавач: Richard А. Brualdi, University of Wisconsin - Madison

Назив предавања: MY EXPERIENCE AS A JOURNAL EDITOR-IN-CHIEF

Abstract:  I have been one of the editors-in-chief of  Linear Algebra and  its Applications (LAA) since 1979, and one of the editors-in-chief of the  Electronic Journal of Combinatorics (E-JC) since 2001. LAA now has three  editors-in-chief; E-JC now has ten editors-in-chief. LAA is published by a commercial publisher (Elsevier); E-JC is freely  available on the web and is completely under the control of its editors-in-chief.

I will give a short presentation about some of my experiences, to be  followed by questions of interest to the audience and discussion.

детаљније

Семинар Катедре за рачунарство, 19. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду 19.5.2010. са почетком у 18 часова у БИМ сали.

Програм састанка:

Иван Чукић: Испод семантичког веба, приказ области

Ивана Гладовић: Апликације за електронске упутнице коришћењем ASP.NET и LINQ to SQL  технологија, мастер рад

Више информација о семинару се може наћи на адреси:
http://computing.matf.bg.ac.rs/

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести